6 Followers
8 Following
nadynen

I'm Reading...

Currently reading

How to Read Literature
Terry Eagleton
De Cock en de broeders van de zachte dood
A.C. Baantjer

De eenzaamheid van de priemgetallen / druk 1

De eenzaamheid van de priemgetallen / druk 1 - P. Giordano Ik heb dit boek al enkele dagen geleden beëindigd, maar door mijn aankoop van een iPad (zoals enkelen onder jullie ondertussen wel zullen weten) ben ik er nog niet toe gekomen er een post over te schrijven. (De enige reden waarom ik nu wel aan de computer zit is dat de iPad ingepakt is als cadeau, omdat ik hem eigenlijk pas ‘officieel’ krijg op mijn verjaardagsfeestje. Ja, ja, ik word vandaag weeral een jaartje ouder en het is deze keer wel een ‘historische’ verjaardag, waarbij de woorden eeuw, halve en dergelijke voortdurend vallen). Maar ik ging het over het boek hebben: Paolo Giordano, De eenzaamheid van de priemgetallen, 2008. Eerste zin: “Alice Della Rocca haatte de skilessen.” P. 99: “De whisky had ergens tussen zijn neus en zijn mond een bittere nasmaak achtergelaten maar iets in Viola’s manier van doen weerhield hem ervan zich te verzetten.” Laatste zin: “Met een beetje moeite kon ze zelf overeind komen.” Dit boek vervulde mijn verwachtingen volledig. Ik had er vele recensies over gelezen en ook een interview met de auteur op Literatuurplein en in Humo. Het verhaal gaat over twee eenzame mensen en hun moeizame verhouding met elkaar. Deze relatie wordt op een geweldige manier verduidelijkt door een verwijzing naar de relatie van bepaalde priemgetallen, die niet ver van elkaar verwijderd staan maar die elkaar nooit echt raken. Alhoewel het boek niet echt een positief ‘all’s well that ends well’ einde heeft, en ik doorgaans toch liever verhalen met een happy ending lees, vond ik dit einde zeer geloofwaardig (wat de auteur zelf ook benadrukt, omdat een positief einde niet bij de karakters van de hoofdpersonen past en daardoor ongeloofwaardig zou zijn) en zeker niet verstoken van enige hoop. Voor diegenen die het nog niet zouden gelezen hebben is dit boek echt wel een aanrader!